Fjellklatrer som henger på en klippe

Sport med mye adrenalin!

Ekstremsport er fritidsaktivitet oppfattes som en høy grad av risiko. Disse aktivitetene involverer ofte fart, høyde, høy fysisk anstrengelse og høyt spesialisert utstyr. BASE-hopping, vingeflyging, surfing på gigantiske bølger, ekstremski og taufri klatring er eksempler på ekstremsport. Når vi tenker på noen som deltar i disse ekstreme aktivitetene, tenker vi på en risikotaker. Den typen person du kan beskrive som en “avvikende hedonist” eller en “sensasjonssøker”, som er på utkikk etter sitt neste “adrenalin-rush”. De fleste er mest sannsynlig være unge og mannlige. Problemet med denne stereotypen av en ekstrem idrettsdeltaker er ikke bare at det ikke alltid er sant, men det også betyr at ekstremsport blir sett på som noe som er utilgjengelig for oss “vanlige mennesker”. Dette synet kan være ekstremt skadelig, spesielt gitt bevis – som dukket opp da jeg forsket på en bok om emnet – viser at ekstremsport faktisk kan være mer tilgjengelig og ha mer positiv effekt enn tradisjonell, konkurransedyktig sport.

Kan skape dype og positive livsendringer

Intervjuer har blitt utført av folk i alderen mellom 30 og 70 år som deltar i ekstremsport av SurveyCompare. Undersøkelsen viste til at ekstremsport kan bidra til å skape dype og positive livsendringer – både på kort og lengre sikt. Så i stedet for bare deSurfer på havet raske opplevelsene som ofte er portrettert i korte videoer av ekstremsport, beskriver deltakerne i virkeligheten en følelse av fred og ro under opplevelsen som reflekterer noe som ligner sjelero. På lang sikt støtter disse erfaringene vedvarende velværefordeler, inkludert realiseringen av at følelser, for eksempel frykt, som tradisjonelt anses som negative, ikke trenger å begrense sitt potensial. Har ekstreme sportselskere noe til felles med meditasjonsmestere? Disse refleksjonene kan ofte forandre folks hverdag – de beskrev ikke lenger “å være lei av livet” og snakket om å ha en “lidenskap” for sin sport. De rapporterte også å se andre mennesker og planeten på en mye mer positiv måte etter å ha tatt opp ekstremsport. Ekstremsport blir ofte praktisert alene, men noen ganger kan en lagsport være mer hensiktsmessig. Å utføre en slik sport sammen med andre kan være svært hensiktmessig i og med at du skaper unike opplevelser sammen med andre, og deres bånd blir sterkere.

Det menneskelige potensialet

Deltakere fra alle slags ekstremsporter beskriver ofte ekstraordinære sensoriske opplevelser av den typen som ikke er tilgjengelig i hverdagen. Dette er fordi når man deltar i ekstremsport, er en persons evne til å se, høre og føle forbedret. BASE-hoppere, for eksempel, snakker om en forbedret kapasitet til å se hver krok og kranse, skygge og farge på fjellet, selv om de reiser 200 meter over bakken. Deltakere beskriver også en opplevelse som føles som de slås sammen med miljøet som alltid blir en følelse av å være en del av naturen. Dette kan være en grunn til at så mange ekstremsportsporter bruker mye energi og tid på å jobbe hardt for å utdanne og beskytte det naturlige miljøet – dette glimtet i menneskelig potensial virker som en læringsmulighet for psykisk helse og velvære generelt. En ting som er verdt å påpeke er at ekstremsport er ikke for alle, og for andre kan det være vel så godt å lene seg tilbake i en personlig sofa for å samle overskudd.